Параклиси в Асеновград - "Св. Димитър" (на скалата)












Параклисът е граден в началото на XVII век. За него през 1628 година споменава Йерусалимският патриарх Хрисант Нотарас, в описанието на града си, на път за Бачковския манастир. Заварен е също и от пътешественика Евлия Челеби през 1669 година, който го нарича "чудесен и действен". Може би заради наименованието му "параклисът на скалата", мнозина грешно отъждествяват "Свети Димитър" (Бакуриановия) с този параклис. 

Параклисът е еднокорабен, едноабсиден с несиметрично разположена олтарна абсида, поради скалния терен на който се намира. От северния и източния край е застроен направо върху скалата. Преди няколко години му беше направен доста цялостен ремонт, от който параклиса имаше крещяща нужда, имайки се в предвид плачевното състояние в което той се намираше.

Без нартекс, входът му е от южният край, където има бетонна площадка. Пак южно около параклиса има и оградено с каменен зид заравнено пространство. 

Северната стена на параклиса не е е измазана. Вижда се каменната зидария. От този северен край има две малки прозорчета, които се явяват цялата светлина за параклиса. В предният край на северната стена се забелязват следи от срутване, което е било закърпено с тухли, които контрастират на фона на стария каменен градеж.

Параклис "Св. Димитрий Мироточиви" е един от най нестандартните като архитектура в Асеновград и околностите му. Изникнал сякаш от скалата той е като ням свидетел на богатото и славно минало на града ни и да се надяваме, че в най-близко бъдеще за него ще бъдат положени грижи, за да придобие онзи външен вид, който подобава на историята и значението му.



ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ