Параклис "Св. Анастасия" - село Леново, община Асеновград












Параклисът се намира в южния край на селото, в близост до шосето, идващо от село Тополово. Построен е през 2010 г. Инициатор на градежа е Кръстьо Момчилов. Преди повече 40 години неговата майка Ванка К. Момчилова сънувала жена в бяло, която се представила като Св. Анастасия. Дори посочила мястото, където ще бликне минерален извор за лекуване на мъже, жени и деца. Баба Ванка видяла в съня си точно тези хора. Не скрила за съня си от никого и го разказала на свещеника, сина си и хората от селото. След като през 1979 година изригнала топлата минерална вода, първи свидетел на събитието става Кръстьо. Тогава заедно със своя баща Запрян Момчилов работели като сондьори на извора.

"Беше ранна утрин, когато отивах на работа и видях как топлата вода е напирала през нощта и се беше показала на повърхността", разказва с вълнение Кръстьо.

По-късно изследванията показват, че водата е 47 градуса, лечебна е за ставни и кожни заболявания и блика 6 литра за секунда. Преди три години баба Ванка отново сънувала Св. Анастасия, която поискала параклис на нейното име. Тя казала също, че трябва да намери Христо Саров от същото село и да говори с него за случилото се. Той решава да дари част от имота си до минералния извор за построяването на параклиса и Кръстьо започва благотворителна акция за събиране на дарения. Най-напред се включва арх. Петър Видински, който има родствени връзки със село Леново, живее в Кърджали и безвъзмездно изработва проекта. Резбованият иконостас е дело пък на леновеца Христо Ангелов, който също живее в Кърджали.

В акцията се включват и млади и стари, като по-крупни дарители са Петър Топузов, Георги Начев, Димитър Стаматов и община Асеновград. В цялостното изграждане на параклиса участват с благотворителен труд Иван Момчилов и Янко Николов, работят и майсторите Йордан Запрянов, Димитър Желязков и Иван Стоилов.

Иконите са на отделни ктитори, а вътрешното изографисване е дело на Тихомир Панайотов.









ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ