История на пощенската станция в село Тополово - Д-р Иван Василев












Пощенската станция в село Тополово е открита на 13 април 1899 г. Задачата и е да осигурява пощенски и телеграфни услуги на населението и учрежденията. Основоположници на пощенската станция са Георги Загорски от Стара Загора и Владимир Апостолов от Тополово. Началници на пощенската станция последователно са били: Ангел Вягов от село Павелско, Смолянско, Кирко Ташев, преселник в Тополово от с. Петково, Смолянско, Георги Димитров от Копривщица, Тодор Михайлов от Търново Сеймен, Стоян Попов от Тополово, Георги Колчев, тополовец, Нико Мутев от с. Леново, Димитър Коленцов от Тополово, Стефан Георгиев от с. Червен, Мария Толева от Тополово.

От 1 октомври 1997 г. и досега началник на пощенската станция в Тополово е Димитрина Ламбрева. Първият техник на АТЦ - Тополово, е Никола Папукчиев, а монтьор - Методи Акшаров. През декември 1992 г. става разделяне на пощата и далекосъобщенията. В Тополово се обособява микровъзел "Далекосъобщения", обслужващ АТЦ - Тополово и Леново.

От 1988 г. станцията се помещава в собствена сграда, където е монтирана и първата за страната АТЦ тип КРС с капацитет 200 телефонни поста, която получава златен медал на Пловдивския мострен панаир през 1971 г.

През 1987 г. е пусната в действие телефонна централа тип АТЦ - А29 с капацитет 700 телефонни номера, от които 600 домашни и 100 служебни. Най-голям принос в строителството и оборудването с телефонна техника има Никола Василев, тополовец, и началникът на пощата Стефан Георгиев. 

(снимката е илюстративна)

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ