Параклиси в Асеновград - параклис "Св. Стилиян Пафлагонийски"



 







Параклисът се намира в близост до параклиса "свети 12 апостоли". Вероятно е строен през 1840 година. През 1937 година рухва. Изграден е наново, точно когато патриарх Кирил встъпва на Пловдивската митрополитска катедра - 1938 г. Реставрацията е извършена от майстор Янко. Реставриран наново в края на XX век от хора, живеещи в съседство до него.

Храмовата икона и иконите на Света Богородица и Спасителя са работени от зограф Христо Николов - Одринчанина. На храмовата икона на Св. Стилиан стои надпис: "Децата са дар от Христа, пазете ги". Иконата носи датата 1856 година.

На иконата на Света Богородица - Елеуса има надпис на гръцки език от 1849 година който гласи: "Преблажена, пази нас почитателите на твоя образ". 

Параклисът е изграден на два етажа. Долният етаж е за костите на покойници, които се полагат в сандъчета - обичай, останал от първите години на християнската църква. Този случай не е единствен за Асеновград (параклиса-гробница "Св. Симеон Стълпник" в двора на храм "Св. Никола").

Иконостасът е върху бял фон и позлатени слънчеви лъчи. Напомня иконостаса на Екзархийският параклис "Свети Йоан Рилски" в Цариград.

Еднокорабен, едноабсиден, без нартика. Покрит е с двускатен покрив.

Обявен за паметник на културата, Д. в. бр. 38 от 15. V. 1970 г. Д. в. бр. 37 от 17. II. 1939 г. и Д. в. бр. 60 от 1940 г. съгласно закона за Паметниците на културата обнародван в Д. в. бр. 29 от 11. IV. 1969 г. 










ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ