Начало на трикласно училище в Асеновград - Ангел Кръстев

Главната причина за тази аномалия е, че общинското управление се държи от местните гръкомани.

През 1887 година Павел Костов, един голям радетел на образователното дело в града и района, е избран за народен представител. Неговата дейност като представител дава резултати.

На 9 декември 1888 година във втората редовна сесия на Петото обикновено народно събрание е решено откриване на държавно трикласно мъжко училище в града.

През август 1889 година Министерството на Народното просвещение назначава учителски състав, състоящ се от: протойерей Семенов - директор, третостепенния учител Г. Стефанов и учителите Д. Марков, П. Икономов и Д. Чехларов.

Учебната година е открита на 24 септември в присъствието на целия учителски състав, родители и ученици. Разпределението на учениците по класове е следното: в 1 клас - 30 ученици, във 2 клас - 12 и в 3 клас - 8. Отслужен е водосвет от отец Василий Аврамов, а кратка реч произнася директорът на училището протойерей Семенов.

Учебните занятия започват на 25 септември 1889 година в къщата на Георги Карааланов. Сградата е наета за училище, а не е построена специално за такава. В летописната книга за гимназията четем следното за Караалановата къща: "За пръв път по наемане на държавна сграда, която ще послужи за помещение на училището, за такава се приспособи под наем къщата на Георги Карааланлията, българин, православен, потвърдена от Министерството на Народното просвещение за учебната 1889-1890 и 1890-1891 година (две години време)." 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ