Параклиси в Асеновград - "Св. св. Козма и Дамян"












Параклисът е осветен официално на 27 октомври 1996 година, от Пловдивския митрополит Арсений. Самата церемония е изключително вълнуваща и тържествена, понеже близо 130 години в Асеновград не е бил строен параклис. Средства за него се събират от всеки дом в квартал "Запад" и близките квартали до него. Начинанието е посрещнато с голямо въодушевление и за кратък период от време средствата са набавени и параклисът е построен.

Разположен в земеделските земи над Професионална гимназия "Цар Иван Асен II" и началото на кв. "Запад" обслужва неговите жители. Дълъг е 12 метра, широк 7 метра. Проектът за него е изработен и дарен от главния архитект на града тогава - Б. Костадинов.

След като храма беше построен, дарителите и строителите се заеха с неговото благоустрояване. През 2000 година в месеците март-април-май, край храма се направи голяма подпорна стена, на която се постави и ограда. След това се направи дървен навес пред входа, а на западния край на южната стена беше поставена голяма икона на светиите - безсребърници, патрони на храма.

В близост до храма има прихванат извор, наричан "Чешмичката". Тя никога не пресъхва, и преданието говори, че преди векове това е било аязмото на параклис "Св. Св. Козма и Дамян".


ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ