Вместо балет, станимаклии гледат баджаци - Николай Димов

През тридесетте години се разнесла славата на прочутата българска балерина Диди Спасова, родена и израстнала в Асеновград.

Звездата и на артистка изгряла на големите берлински театри "Винтергарден" и "Фридрихщатс".

Любимката на немската публика била канена и гастролирала на най-големите сцени в Париж, Виена, Милано, Будапеща и други големи европейски столици.

Талантливата българка се превъплъщавала в класически роли, но с еднаква лекота демонстрирала и модерни танци.

През април 1938 година тя решила да гостува в родния си град. Дошла в Асеновград и отседнала у свои близки. Датата на представлението била определена за 29 април. Целият град бил залян от реклами.

На представлението тя излязла на сцената с разголени бедра - нещо, което асеновградчани виждали за първи път. Мъжете със самодоволна усмивка казвали: "Я-я-я, ашколсун бе, момиче!". Жените, особено грозните матрони, крещели гневно: "Срам! Позор! Пуснете завесата!". Старите грозни мадами с ужас разяснявали, че е застрашен моралът на града. Напразно напредничави млади люде се опитали да обясняват, че това изкуство изисква и такива костюми. Консерватизмът обаче надделял.

След антракта балерината трябвало да се яви на сцената с дълга рокля. Неудобният костюм провалил оригинално замисленият спектакъл - артистката се спъвала в неудобната дреха. Известният зевзек Сотю Димирджи хитро заключил: "А бе, защо ни развалиха удоволствието тези грозни мадами с брадавици на лицето. Да си стоят вкъщи и да плетат брюкселски дантели, а не да идват на балетно представление и да ни пречат да се насладим".

Диди повече не стъпила в родния си град.

(снимката е илюстративна)

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ