Убийство край манастир "Св. Кирик" през 1908 г. - Диню Манастирски

През лятото на 1909 година станимашката полиция трябвало да разнищва сложно и заплетено убийство, което станало в околностите на манастира "Св. Кирик".

На 12 юли бедният мулетар Михаил поп Алексов отишъл да насече един товар шума за бубите си. След като се стъмнило и Михаил не се прибрал, неговият брат започнал да го търси, като обадил и на властите за изчезването.

В късната лятна вечер намерили безжизненият труп на Алексов. Той бил най-зверски мъчен - надупчен на 18 места с нож и заклан като яре. Ръцете на мулетаря били вързани отзад.

Благодарение на находчивостта на енергичността на полицията, убийците и веществените доказателства били бързо открити.

За най-голяма изненада на станимаклии се оказало, че в убийството е замесен игуменът на манастира "Свети Кирик" - Аганий. Заедно с него действали горският стражар Александър Петров и едно малко момче - Атанас хаджи Димитров. И тримата убийци били преселници от Македония.

Тъй като убитият Михаил поп Алексов бил гръкоман, някои вестници разпространили версията, че убийството има политически характер. Но при разпита на задържаните се оказали, че те не знаят за гръкоманството на Алексов. Просто се ядосали на мулетаря, че кършел шума от гората близо до манастира. Е, за всеки случай, освен че го убили, му взели и малкото парици от кожената кесия.

Селяните от Горни Воден били потресени от станалата трагедия в околностите на манастира и обявили бойкот на светата обител, докато не бъде осъден и изведен от игуменската длъжност споменатият Аганий.

До прясно заровеният гроб на Михаил поп Алексов синът му поставил малка дъска с надпис: "Убит заради един наръч шума".

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ