Иконостас и стенописи в храм Света Богородица Благовещение (Рибната църква)

От старинния параклис "Света Богородица" са останали иконите "Св. Богородица Милостива", "Иисус Христос", "Йоан Кръстител" и "Свети Никола". През 1894 година се изписва иконата "св. св. Кирил и Методий", което само по себе си е било знаменателно събитие, защото в храм с осезаемо гръцко присъствие и влияние икона на светите братя е било немислимо.

За чудотворната икона на света Богородица може да се каже, че тя е рисувана през 1763 година. Под този слой обаче има и друг и се предполага, че това е реликва която е намерена в параклиса, върху чиито останки е съградена църквата. Има предположение, че първичния живописен пласт датира от XII в. Размерите на иконата са по-малки от нормалните и не пасват на иконостаса, което доказва, че тя наистина е творена в съвсем друго време.

Очевидци твърдят, че чудотворният и лик е помагал на много вярващи да се излекуват от тежки болести. Под стъклото се виждат нанизи от пендари и други златни накити, дарени от благодарните хора. 

1836 година зограф Моско Одринчанин започва изписването на стените. То продължава доста време, тъй като цялостното обзавеждане на църквата продължава до 1839 година.

Храм "Св. Богородица Благовещение" е български, но надписите по стените са на гръцки, по църковни изисквания и традиция, дори и ктиторският надпис над южната врата е на гръцки език. Реставрацията в края на миналия и началото на настоящия век по време на свещенослужението на свещеноиконом Тодор Димитров не само не покри този гръцки надпис, навярно навремето трън в очите на българското население на Бахча махала, но и го възстанови, защото той е преди всичко един безценен указател за миналото на храма и като такъв има своята непреходна историческа стойност.

Самата реставрация започва през 1998 година, когато екип от млади ентусиазирани и отлично подготвени художници реставратори от Пловдив, начело със Йовка Юрукова, Рангел Стоилов, и Светла Алабозова започва работа по възстановяване на автентичните стенописи. И така след няколко месеца на работа се показват 11 образа на светци в цял ръст и друга ценна иконография от 1836 г. т.е. първите стенописи на Моско Одринчанин.

"Това е рядко срещана иконография, тъй като липсват библейски сцени" - казва в местната преса на реставраторката Йовка Юрукова след почистването на заличените през 1885 година със синя боя стенописи. След свалянето на всички пластове, личат оригиналите с гръцки надписи. За тяхното съществуване се е знаело от 1954 г., но до сега не са били реставрирани поради липса на средства. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ