Иконостас, камбанария, икони и стенописи в храм "Св. Никола"












Олтарът се дели от наоса посредством ценен дърворезбен, ажурен иконостас, както и старинни икони от XVII, XVIII и XIX век.

Старата иконопис в храма е дело на самоковски майстори, но тя е заличена. Иконите на иконостаса са рисувани от Димитър и Христо Димитрови. Художниците са: Димитър Сотиров Тесалоникийчето, Димитър Христов Сакатя, Щерьо Зограф, Георги Томов, Георги Ксаф, Петър Джамджиев. Те майсторски пресъздават Широкия небес, Рождество Христово, образите на св. Николай и Иисус Христос, на четиримата евангелисти.

Изключителен по своята изработка е архиерейския трон. Намира се в средния кораб. Изобразени са четири големи лъва и два малки; отгоре - лоза, натежала от грозде и под нея птички пият нектар.

В иконостаса, за разлика от иконостасите на съседните две стари църкви - "Св. Василий" и "Св. Богородица Успение", където преобладават растителните мотиви, то тук предимно се срещат животински мотиви. Той е дълъг 12 метра, висок е 4 и е изработен от дъбово и орехово дърво. Образите са взети направо от природата: лоза, ружи, рози, лалета, акантови листа, сърни, агънца, елени, гълъби, чучулиги, двуглав орел, символизиращ самодържавието, силата, властта. Виждат се и глави на ангели. Дело е на майстори от по-нова школа и според някой специалисти значително отстъпва като богатство на фигурите, линия и тон от горепосочените два.

Освен него и архиерейският трон е изключително интересен. В горната си част той е увенчан с плетеница от лоза, гроздове и птици, а в долната си част има красиво изработени лъвове.

Камбанарията се намира в двора на църквата, непосредствено до абсидата. Не е свързана с основната сграда. Няма часовник . Има пет етажа. В приземния етаж е с квадратен план (4 х 4 м.). Нагоре е оформена в равностранен осмостен. Сходна е с тази на "Света Богородица Успение" приблизително както по план, така и в изгледи.

Строена е от вещи майстори. Тя е масивна сграда, която краси не само църквата, но и града ни. Измазана е в изискано бяло със сини кантове (както се вижда на снимката горе).Увенчана е със строен купол над профилиран корниз, понесен от осем стройни дъбови колонки, които са свързани игриво с конвексо - конкавния по форма корниз.

Камбаната е изработена по поръчка във Виена през 1883 година и до изграждането на камбанарията през 1903 година (висока 15 метра), била поставена на голямо дърво. Тя е една от най-звънките и мелодични в града ни. На нея има надпис който ни съобщава, че тя е дарение от христолюбивите християни в града (дружеството "Свети Три Светители"). 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ