История на асеновградски туристически хор "Родопски звуци" - Костадин Буюклиев












През 1970 г. 25 асеновградчани решават да създадат туристически хор. За тях песента е свързана с туризма, а те са туристи с огромна любов към природата.

Първият ръководител е Дешка Касърова - директор на детска градина, а големият планинар и акордеонист Христо Груев помага за разучаването на първите песни: "Мальовица", "Планинарю смел", "Хайде с раниците", "Пирин", "Ехо, туристи" и др.

Първата им изява е на 19 февруари 1979 г. край манастира "Св. Петка". След впечатляващия успех, в хора започват репетиции 50 мъже и жени. Хора наричат "Родопски звуци" и той се води към туристическото дружество "Безово".

Много са творческите му изяви, постигнати с оптимизъм, труд, постоянство. Стига върха на хоровото изкуство. Все по-богат става репертоарът, запяват и патриотични песни. Някои от първите му диригенти и художествени ръководители вече са починали, но благодарение на тях и на живите ежегодно нараства авторитетът на "Родопски звуци". Пред многобройна публика изнасят 8-10 концерта не само в Асеновград, но и в други градове, с чиито туристически хорове са с добра творческа връзка. Гостуват в Самоков, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Горна Оряховица, Казанлък и други селища. Хорът взема участие и в песенните празници, организирани от ЦС на БТЦ: в Плевен, Перущица, в Туристическия комплекс "Бунтовна", в "Узана", в "Жерково".

От 2001 г. е редовен участник в международните фестивали на туристическата песен и винаги е награждаван за отличното си представяне. Неговият художествен ръководител Христо Христозов е носител на 2 златни медала "Алеко". През тези дни туристическият хор се готви активно и за международния фестивал, който се провежда и в град Трявна. Почти всички хористи са удостоени със званието "Отличник на БТС". 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ