Храм "Успение Богородично" (Златна ябълка) в Горни Воден

Построен през XIX век, защото стария храм в Горни Воден станал недостатъчен за местното население, както и за многобройните гости и летовници в селището. Освен това за работниците и монасите от манастира "Св. Кирик" тук вече бил построен метох.

Според мнозина специалисти обаче, храмът е издиган поетапно върху по-старинен строеж.

Камбанарията е двуетажна и има часовник и голяма камбана. Според н.с. арх. Н. Тулешков е била пристроена около 1888 година към южното крило. Според Никола Филипов, изследовател на историята и традициите на Горни Воден, камбанният звън се чува из цялото воденско землище.

Храмът е еднокорабна базилика с дължина 21 метра, ширина 9 и височина над 6 метра. Има по 4 прозореца от север и от юг. Има балкон, т. нар. "женско отделение", към който освен вътрешната стълба има изградена външна такава от към южният двор. Оттук пеел църковният хор на Великден, Рождество Христово и други по-големи празници.

Балконът има пет малки прозореца и стените са оборудвани с тронове. Има централно кубе с осем прозореца. На свода на кубето е изписана една стандартна иконографска сцена - Христос Вседържител, благославящ с двете ръце. Около него са нарисувани ангели, херувими а под осемте прозореца, в самото кубе са дванадесетте апостоли в цял ръст.

Храмът е с една абсида, с един свети престол. От двете страни на Разпятието Христово са св. Богородица и св. Йоан Богослов.

В книгата си "Воден през вековете" Никола Филипов дава описание на храмовия интериор. Иконостасът е от дърворезба на анонимни майстори с внушителни размери от осем метра широчина и от над четири метра височина, завършващ с разпятието Христово и гълъб с трептящи крила на върха.Aрхиерейският трон е изработен от дърворезба от същият майстор, който е работил иконостаса. Висок е три метра и широк един метър. Срещу трона от север се намира дъсчен амвон, който е издигнат на три метра височина. Иконостасът и амвонът са доста добре запазени.

Храмът е бил снабден с вентилационна система, която след последните ремонти е престанала да действа. Стенописите на храма са фигурални композиции, изографисани от различни автори. На входната врата е изрисувана сцената "Успение Богородично", наоколо има отделни моменти от житието на св. Богородица, рождество Христово, избиване на младенците и т.н.

Ето и как е описал иконите на храма Н. Филипов.

По-важни икони в иконостаса са следните:

Отляво
"Св. Богородица" - 55/82 см.
"Св. Успение Богородично" - 55/82 см.
"Св. Варвара" - 55/85 см.
"Св. Три Светители" - 55/95 см.

Отдясно
"Иисус Христос" - 55/86 см.
"Св. Йоан Кръстител" - 55/92 см.
"Св. Харалампи" - 52/92 см.
"Св. Мина" - 52/102 см.
"Св. Илия" - 54/92 см.

Над тях на втория ред има 27 по-малки икони с размери средно около 25/28 см., а в страни и из наоса - още над 15 броя с различни размери, като най-големите са "Св. св. Козма и Дамян" - 77/110 см ., и "Св. св. Константин и Елена" - 77/107 см. Възможно е последните две да са пренесени в църквата от съществували някога едноименни параклиси.



ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ