Архитектура и камбанария в храм "Св. Троица"

Храмът е един от най-красивите ни духовни паметници, оригинален възрожденски паметник на културата.

Трикорабен, трикуполен, с една абсида.  Корабите са разделени от по два реда по 6 каменни колони. Барабаните на куполите лежат върху пандантиви, като средният барабан е доминиращ.

Колоните са свързани помежду си с полукръгли сводове. Страничните два кораба и известна част от средният, която не е заангажирана от барабаните са покрити сводово в полукръг.

Храмът е изписан през 1866 година. Това личи от надписа на средният купол. Централната част на храма е разделена от притвора и емпорията посредством оригинална дървена решетка.

В наоса има стенна иконопис, а също и иконостас с малки и големи икони. Старите икони са дело на Стефанопулус, а малките са рисувани от асеновградски иконописец - Георги Ксаф - творби с висока художествена стойност.

Кулата-камбанария, прикрепена непосредствено до нартекса, е по-нов градеж - от съвременни строителни материали, качествено и в хармония със старото възрожденско строителство. Кулата е строена през 1938 година. Висока е над 20 метра.

Според арх. Стоилов е осъвременена, като са използвани архитектурни форми и елементи от останалите кули с камбани. Освен това с чуждата си архитектура тя се откъсва от хармоничния силует на храма. На нея няма часовник и е построена от майстор Йордан Хр. Марчев от село Югово.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ