Фондация и църковно настоятелство в спор върху собствеността на храм "Св. Арх. Михаил"

През 1997 г. се провежда спешна среща, касаеща собствеността на терена, върху който ще се строи храм Св. Арх. Михаил. Местната преса описва доста обстойно този казус, случил се в средата на месец октомври, малко преди празника Димитровден. Отделно от това, има решение на общински съвет, което е в разрез с всички църковни правила. 

Цитираме дословно цялата хронология, оставайки с уговорката, че това е оригиналния изказ на автора на статията:

"Само след два дни в общината ще се съберат представители на общинска администрация и всички свещеници в града. Причината е нуждата от изясняване има или не енория за бъдещия храм "Св. Арх. Михаил". По църковните изисквания трябвало да има поне триста семейства прилежащи към новия храм, за да се узакони съществуването на нова енория, твърдят компетентни по проблема. Точно това било почти невъзможно, тъй като в голяма близост има още два храма - "Свети Димитър" и "Света Троица", припомнят кварталците. Най-вероятно и никой от местните свещеници няма да поеме отговорността да обслужва два храма едновременно. Мястото е най-малкото неудачно за бъдеща църква, такава бе позицията на общинските съветници миналата година при отстъпване правото на строеж. Инициаторите обаче бяха категорични, че точното място е посочено свише от местна ясновидка, и отказаха  дебат за друго място на нов храм. 

Преди десетина дни фондация  "Свети архангел Михаил" е настояла и реализирала среща с кмета Божидар Малинов. Фондационерите депозирали допълнително искането си до градоначалника, с което молят всички строително-проектантски и имотно документи да бъдат издадени на името на фондацията. До момента те са се издавали единствено на църковното настоятелство при бъдещия православен храм.

Такова изискване е първо незаконосъобразно и аз се учудвам, ако от фондацията не го знаят. Второ, ние се принуждаваме да се съмняваме в почтеността на тези хора, щом толкова настояват за собственически права върху православния храм, категоричен бе след срещата кметът Божидар Малинов. 

Преди да се реши дебатът общината е поискала с нарочно писмо до Пловдивската митрополия становище, на чие име е законно да се издават документите за строежа. Дядо Арсений отговаря с писмо от 09.09.1997 г., че единственият законен легитимиращ орган за бъдещия храм е църковното настоятелство с председател отец Юри Тарлев. Точно това изрично визира и регистрацията на настоятелството от 1995 г., допълва още митрополитския отговор. 

Няколко са сериозните закононарушения, допуснати още при отдаването на общински терен за обособяване на място за въпросния храм от предишния общински съвет, припомнят от сегашната администрация. Не е ясно защо е допуснато имотът да се даде с решение от старейшините точно на фондацията, а не на настоятелството на църквата. 

Абсурдът е и в това, че мястото за строеж е с право на собственост на фондацията, а всички строителни разрешителни могат законно да се издават единствено на настоятелството, става ясно и след дългия спор в общината. 

Г-н Атанас Чолаков, изпълнителен директор на фондацията, се опита да срани исканото от тях с правата, които имала фондация "Бъдеще за България, с председател Елена Костова, припомня кметът. Разликата е обаче, че фондацията на г-жа Костова дава пари за строежи, а не иска права за собственост, поясняват присъствали на дискусията. 

Внушителен иначе бил проекта за храм "Света архангел Михаил", категорични са запознати с проектантския вариант. 320 кв. м. площ, петкуполна крипта с приземен етаж*, където можело да има и магазини. 

Общината имала своите съмнения, че ако прехвърли строителните разрешения на името на фондацията, може градежът да се окаже стопиран и до първия етаж. Поне един милиард лева** ще погълне докрай такъв строеж, ако се реализира. 

Иначе още е жив вълнуващият спомен от първата копка на този храм-параклис, направена от цар Симеон II отпреди година време. Тогава "Мадридската надежда" на България каза: "И нека са чисти помислите и благословени ктиторите на този храм".

Нещо, което всички желаят да видят".

------------------------------------

Е, от тогава измина четвърт век. Храмът е великолепен, пищен, просторен. В него има постоянен свещеник, оформи се и здрава и сплотена енория. 

Само общинския съвет прави глупости. И тогава и днес. По много, много теми. 

------------------------------------

* - подобно нещо в църковната архитектура не съществува и е плод вероятно на слабата подготовка на автора в богословската тематика и терминология.
** - по онова време левът има съвсем друга стойност

източник   

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ