История на храм "Св. Георги" в асеновградския квартал Горни Воден












Храмът е един от най-старите запазени в региона. Той се намира до пътя за манастира "Св. Кирик". В началото на XXI век "Св. Георги" в Горни Воден, заедно със "Св. Георги" при квартал Метоха са предложени на Министерството на културата за финансиране за ремонт и консервация. Църквите влизат в специален каталог на министерската програма "Зима 2000". Брошурата бива разпратена на чуждестранни организации и частни лица с молба за осигуряване на средства.

Помощта не закъснява и скоро след това църковното настоятелство под председателството на Иван Рицков и Ирина Сапунарова се заема с възстановяването на този паметник на културата. Инженер конструкторът Дария Савова изработва и дарява плана, а инженер Димитър Джамбазов - директор на Държавно лесничейство - Асеновград, осигурява четири кубика дървен материал за начало на ремонтните работи. Освен това са закупени дъски, жителите на Горни Воден даряват безвъзмездни трудочасове и се иззидва южната стена. За консервиране и реставрационни дейности Научният институт за паметниците на културата приема план, според който това ще струва около 60 000 лева.

В крайна сметка храмът е възстановен и от състояние на полуразрушена постройка той се трансформира в една хубава църква.

В Историческия музей в Асеновград се намират няколко изключително ценни икони, пренесени от храма. Това са икони, показващи част от живота на Иисуса Христа, както и икони на трима светци - св. Йоан Предтеча, св. пр. Илия и св. св Козма и Дамян. Иконите датират от периода XVI-XIX век и са изключителни като качество, иконографски схеми и сюжети. До 1997 са били в храм "Св. Георги", в последствие са преместени в другия Горниводенски храм "Св. Богородица", а през 1999 година, са докарани за съхранение в градския исторически музей, където на 16 декември 1999 бе открита изложба на тези икони.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ