Архитектура, камбанария, иконостас и стенописи в храм "Св. Георги" в квартал Амбелино

Първият градски часовник се появил на кулата на "Свети Георги". Малък надпис върху часовниковия механизъм показва, че той е направен във Виена през 1872 година.

Построената камбанария се оказала ниска за дългите му топузи, затова при монтирането му, в основата и издълбали дълбок кладенец, където топузите ту се издигали, ту се спускали, отмервайки последните години на чуждото владичество.

Кулата на храм "Свети Георги" е изградена едновременно с самата църква. Тя е кулминационният момент на целият ансамбъл и е една от най-оригиналните кули в страната. Правена е със средства на дружеството "Свети Димитър" в Асеновград. Вътрешно изписана през 1847 година, както се вижда от оставеният там надпис. Преди нея две звънарници на северната дворна врата на храма са събирали богомолците. По-малката е била за ежедневно обслужване, а по-голямата, източната, над чиито вход е била изписана сцената на Светото Възкресение е биела само в неделя. Тя е била истински шедьовър - изискана, от профилирани дъбови греди. За съжаление тя е загубена безвъзвратно - рухва завинаги през 1984 година поради лошо стопанисване.

Кулата - камбанария на храм "Св. Георги" - квартал Амбелино е масивна възрожденска сграда, паметник на културата от архитектурното ни наследство. Тук е най-старият часовник, който чака цялостна реставрация. Неговото поставяне отговаря на най-ранните тенденции, битуващи през XVI век на Балканите. Камбанарията е по възрожденски оразмерена и е в пълен контраст с околните структури.

В последните години беше направено много за възстановяването на храмовият ансамбъл. В една публикация от 1998 година в местната преса се описва освещаването на възстановената камбанария и часовник: "Нова църковна камбанария и часовник освети на Гергьовден митрополит Арсений. Точно 150 годишният юбилей отбелязва храма с тържествена литургия и водосвет. Средствата за реставрацията са набрани изцяло от фондация "Свети Георги" с председател архитект Стойчо Маронов. Архитектурният проект също е негово дело и дарение.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ