Началото на строежа на храм "Св. Арх. Михаил" - Харалампи Станчев

Строежът на нов храм винаги носи със себе си еуфория и духовна емоция. Винаги има една приповдигнатост, да се намери това, да се направи онова, да се събират средства за еди-кое си, та после майстори да се цанят. Кауза, която сплотява. 

В края на миналия век, на страниците на местната преса намираме материал от Харалампи Станчев, в който той информира читателите за детайли, свързани със строежа на храма. Предавам ви материала дословно:

"След преодоляване на неочаквани и никому полезни затруднения (повече може да прочетете тук - "Фондация и църковно настоятелство в спор върху собствеността на храм "Св. Арх. Михаил"), най-после на площад "Зелено дърво"(кв. "Изток") започнаха изкопните работи по изграждането на православен храм "Св. Архангел Михаил". Той ще е с 350 кв. м. застроена площ и ще има престоли на св. пророк Илия  и св. Иван Рилски. Изкопните работи се извършват от механизирана група при строителна фирма "Асеновградски строител", ангажирала се с окончателното изграждане на църквата. Нейната реализация ще се осъществи по интересните проекти на специалисти със силна вяра в бога, предоставили ги като свои лични дарения. Това са главният проектант арх. Мариана Алексиева и инж. Ангел Китов, както и авторите на работните планове за подпроектите "Електрическа инсталация"  - инж. Росица Сомлева, на "ВиК" - инж. Ирина Главчева, на "Отопление и вентилация" - инж. Николай Константинов - всички от град Пловдив. 

Пловдивчаните Кръстю Сотиров и Кънчо Порязов предоставиха парцела за усвояването на парцела. 

По тези дарителски проекти, оценени за милиони лева, единствено асеновградско участие като изпълнител на чертежите се е записала нашата съгражданка Станка Камишева - също с дарителски труд. 

Наред с досегашните щедри целеви парични дарения на много асеновградчани, такива направиха и не малко родолюбиви и благочестиви християни от Пловдив, Стамболийски и други селища от региона, както и наши изселници в Австралия. 

Фондация "Св. Архангел Михаил" и Църковното настоятелство при едноименния храм, под чиято егида се осъществява строителството, изразяват надежда, че тепърва ръководствата на нашите фирми и на фирмите от региона и страната, както и благочестивите християни от града ще проявят разбиране и ктиторска щедрост. Те се надяват и на дарителския труд и на немалкото строителни работници, дърворезбари, иконописци и други специалисти, някои от които вече са изявили желанието си за това. 

Ето така, с божията помощ ще можем да реализираме това велико дело, смятат ангажиралите се с реализацията на идеята. 

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ