Българските свещеници в храм "Св. Никола"

До 17 ноември 1906 година в храма е служил гръцки свещеник. На тази дата е присъствието на полицейския пристав, изпратения свещеник от храм "Света Богородица Благовещение" отец Иван Бухлев и новоизбраните настоятели Лука Чепаринов и Генчо Казанджиев става приемането на храма. След няколко дни пръв български свещеник тук е назначен Димитър Караджов, който служи от 1910 г.

След него до 1939 година. След него тук свещеноиконом тук е Христо Тянев, многократно награждаван от цар Борис III. Починал на 8 май 1969 на 93 годишна възраст, той е погребан в двора на храма.

Енорията се поема от свещеник Кирил Атанасов Великов, завършил Софийска семинария и Богословски факултет при Софийския университет. Затова че продължава да преподава вероучение, той е наказан и отстранен от енорията в периода 1948-1956 година.

За една година през този период за свещеник е назначен Ангел Семерджиев, след него за две години - Стоян Македонски, а от 1951 г. до 1956 г. - протойерей Георги Теофилов, който създава църковен хор с около 50 жени, поддържан и до днес. След това Кирил Великов отново е върнат на служение в храма.

На 1 май 1986 отец Кирил се пенсионира и предава храмовите дела на 29 годишният свещеник Йордан Георгиев. В същата година започва цялостен вътрешен ремонт на храма, който привършва за една година (1987 г.). 

Отстрани в южна посока на храма започна строителство на трапезария и нов параклис, посветен на Св. София, Вяра, Надежда и Любов. Храмът е изключително добре поддържан.

През месец май 2001 година със Света Божествена литургия, отслужена от пловдивския митрополит Арсений беше отпразнувана 180 годишнината от освещаването на храма.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ