Избори и Общински съвет в Станимака през 1901 г.












На 28 януари 1901 г. са проведени парламентарни избори, в които за представители на Конушка околия са избрани стамболовистът Вълко Шопов и независимия В. Буботанов. Няма информация за касиране на изборите, но се знае, че през юли същата година са проведени допълнителни избори в страната и за Станимака са избрани К. Калчов и Епитропу. Във връзка с неточности, допуснати при извънредните избори, е уволнен околийският началник П. Владимиров. Назначената по случая анкетна комисия не констатира нарушения. 

На 11 февруари 1901 г. в страната са проведени избори за общински съветници. На първото заседание на 17 март са обявени избраните в Общинския съвет съветници. За кмет е избран Христо П. Бойков, за негови помощници Желю Младенов и Аргир Далчев, а за членове Ради Овчаров, Георги Игнатов, Добри Шопов, Никола Хаджи Цочев, Никола Димов, Д. Ганюолу, К. Проесту, Павел Костов, Т. Калоч, Георги Жеков, хаджи Христо Петев, Г. Трендафилов и Христо Г. Коджаманов. 

На 7 април 1901 г. по нареждане на околийския началник се провежда втори избор. Отново за кмет е избран Христо П. Бойков, за помощници - Желю Младенов и Щерю Пангалу. За секретар на общината е избран Никола Попвасилев. 

На 10 април 1901 г. на заседание на Общинския съвет за инженер на града е избран Михаил Шамрачески, който няколко години преди това е заемал тази длъжност и като такъв изготвя първия архитектурен план на Станимака. Негов проект е и оригиналният павилион, с който нашият град се представя на първото Пловдивско изложение през 1892 г.

На 30 април 1901 г. е уволнен градския лекар д-р Доксиади и на негово място е назначен д-р Пендовели. 


-----------------

ВАШАТА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ПРОЕКТА


ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ