В средата на миналия век Константин Кисимов гастролира пред асеновградска публика












Успехите на малкия театър в Асеновград привличат вниманието на много професионални актьори и млади режисьори, които започват своята дейност. Значимостта на театъра в културния живот на града повишава интереса на общинското ръководство.

За постоянен режисьор е назначен Кирил Александров, възпитаник на ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", който още с първата си постановка "Вражалец" от Ст. Л. Костов предизвиква голям интерес. Той привлича актьорите Никола Тодев, Матей Иванов, Жени Кирова, Любчо Узунов и др. Всичко това дава възможност театърът да се заеме и с по-значими, макар и трудни заглавия от световната драматургия. Така се стига до "Езоп", постановка на режисьора Кирил Александров , който в програмата пише: "Актьор и зрител - ето кое беше най-главното за нас". Актьорът да внуши на зрителя високо хуманните и свободолюбиви идеи на Фигейредо, а зрителят да почувства, разбере и повярва на своите актьори. 

Действащите лице по автор и изпълнители: Клея - Жени Кирова, Мели - Светла Вълчанова, Ксант - Георги Вълков, Езоп - Матей Иванов, Агностас - Димитър Караниколов, Етиопеца - Парис Николов, художник - Петко Ламбрев.

Ако сме постигнали нещо, ще бъдем безкрайно щастливи и удовлетворени за големия труд. И трудът на творческия колектив е възнаграден с пълни салони и спонтанни овации. Но върхът на това театрално събитие в културния живот на града е представлението по време на културните празници. В ролята на Езоп участва Константин Кисимов. Актьорът разкрива преди всичко баснописеца. Езоп, човекът със силна и гневна мисъл, безсмъртна и велика, способна да се свре и в най-уродливото тяло.

Незабравими ще останат миговете в затихналия театрален салон, когато Езоп - Кисимов - произнася репликата "Свободата не е тайна. Свободата не трябва да се крие. Тя трябва да принадлежи на човека. Всички трябва да знаят, че хората са свободни. а знаят и уважават това". Салонът е взривен от аплодисменти и овации. 

Такъв запомня асеновградската публика незабравимия маг на театралното изкуство Константин Кисимов на сцената на асеновградския театър.

(снимка - източник  текст - източник)

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ