В края на миналия век спират и последните асеновградски детски лагери













През годините, асеновграските деца ползват няколко детски лагера. Най-популярните от тях са тези на Тъжа и на Бяла. 

В края на миналия век, местната преса обръща внимание на проблемите, свързани с липсата на интерес към горепосочените лагери. Ето и статията, носеща името "Проваля се летуването на "Тъжа".

"Първите две смени на планинския лагер "Тъжа" се провалят, каза шефът на отдел "Лагери" Димитър Кирков. Само 10 деца са се записали, а общо 160 деца побира летовището за I и II смяна. Таксата е 47 хил. лв. и явно доста утежнява семейния бюджет, предполагат от общината. 51 бона пък е летуването на море в Бяла. Първите деца заминаха за там с два дни закъснение и с 30 по-малко. Летовището бе спряно от експлоатация от ХЕИ-Варна поради липсата на топла и студена вода в лекарския кабинет. 

70 млн. лв. е превела общината за закупуване на земята под лагера. Едва тогава ще се мисли за пълно обновяване на базата, коментира гл. специалист в направление "Образование" Борислав Христев. 40 млн. лв. ще се инвестират в лагера "Кабата", който е затворен от години. 

Общинските съветници не гласуваха режийни за почивката на местните деца заради неутвърден бюджет. Междувременно 4 млн. от хазната се отпускат за цялостната издръжка на 20 бергамски деца за 14 дни в лагер "Тузлата" под Балчик". 

(снимката е илюстративна)

източник

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ