История на Туристически дружество "Безово" - Асеновград - Илия Попов

 










На 1 април 1923 г. по инициатива на кмета на града Христо Пашков се провежда учредително събрание в салона на читалище "Родолюбие", на което се взема решение за основаването на туристически дружество "Безово" в Станимака. 

Учредителите са около 20-30 човека и избират ръководство от 8 члена с председател Христо Пашков. 

Презз годините дружеството се развива и постига успехи в туристическата дейност, както и застой и подем в организационната работа. Изградени са хижа Руен (1937 г), хижа Безово (1948 г.), хижа Момина сълза, която е получена от общината (1958 г.), спални в Асеновград и Бачково (1970 г.), и хижа Марциганица (1973 г)., като през годините са извършени и редица подобрения, свързани с електрификация, водоснабдяване, асфалтиране на пътища и др. 

Дружеството е излъчвано 7 пъти за национален първенец, което само по себе си говори за постигнати успехи във всички сфери на туристическата практика. Добрите резултати са плод на традициите: ежегоден излет-изкачване на връх Безово, поход до манастира "Св. Петка", по повод годишнината от гибелта на Васил Левски, туристически вечери, походи по утвърдени маршрути. 

В основата на туристическата дейност стоят стотиците активни деятели, които през годините не жалят сили и време за развитието на туризма в нашия град. Христо Пашков, Стоян Атанасов, Иван Бойчев, Димитър Басмаджиев, Асен Запрянов, Димитър Теохаров, Илия Попов, Никола Янев, Михаил Касъров, Георги Радев, Паун Вълнев и др. 

(снимка - полуразрушената хижа "Момина сълза")

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ