Аптечното дело в Станимака - д-р Иван Василев












Данни за аптечната дейност в Асеновград имаме от 1900 година. Това се вижда от отчета на санитарния инспектор д-р Г. Золотович от 1904 година. В него четем: "В Станимака има две аптеки. И двете работят доста добре, защото гражданите и околното население получават лекарства от тях".

Първата аптека в Асеновград е на Лимонидис.Той е грък по произход, с висше фармацевтично образование. Аптеката му е открита през 1900 г.

През 1915 г., Лимонидис я продава на аптекаря Костадин Василев, тъй като си занимава за Гърция. По-късно е взема фармацевтът Александър Тодоринов. Тя се закрива при одържавяването на аптеките през 1947 г.

Аптеката на Адам Нейчев - открита е през 1903 г. Той е завършил фармация в гр. Львов, Украйна. Известен е като политик-демократ и народен представител. През 1939 г. аптеката му е взета от аптекаря Иван Дочков и се закрива при одържавяването на апетките.

Аптека на Васил Желязов - открита през 1911 г. Желязов е завършил фармация в Женева през 1901 г. В аптеката са работили помощник-фармацевтите Мануел, Невена Желязова и фармацевтът Илия Желязов. През 1949 г. аптеката е национализирана, като управител става Иван Дочков.

Аптека на Сабатай Комфорти - открита около 1938 г. През 1949 г. е национализирана. Управители са били фармацевтите Коев, Илия Желязов и Йорданка Киркова, помощник-фармацевт. Тук е работила дълги години като санитарка и Мария Варадинова.

Болнична аптека - открита през 1911 г. в помещение на старата болница. Първият управител е Лиляна Драголова, помощник-фармацевт. През месец август 1961 г. аптеката е настанена в сградата на сегашната болница - приземния етаж, с управител Надка Завкарова, магистър-фармацевт. По-късно управители са Илия Желязов, а след него Гинка Кисьова до 1978 г., когато болничната аптека се обединява с Аптека N 1 и персоналът преминава към нея.

Аптека N 2 - намирала се е на улица "Георги Димитров" 4 (днес "Цар Иван Асен II). Открита е през 1911 г. от Васил Желязов. През 1949 г. аптеката е национализирана. Управител става Иван Дочков.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ