Язовир "40-те извора" край Асеновград - възможности за създаване на велосипедни маршрути

 










Край Асеновград има много места за отмора, за вело приключения и възстановяващи пешеходни разходки. Едно от тях е язовир "40-те извора", който запленява с особен уют и очарование.

Интересното за този язовир е, че на това място се събират карстовите води от цялата северна част на Добростанския рид. Докато на високите била водата рядко избива на повърхността, то тук, вече просмукала се по пещерните сифони, тя избива на много места и името "40 извора" красноречиво говори за това.

Освен това тук, през 1967 г. проф. Петър Детев открива култов център на близо 9 хилядолетия, което доказва, че този район е един от най-ранно заселените в Европа. Комбинацията от гори, вода, паша и завет в подножието на високата планина са предпоставките, които са привличали заселници тук.

Районът има потенциал за развитие на вело туризъм, с разработване на няколко трасета, спадащи към район "Изток-Североизток". Те ще обхващат района на язовира, формирайки периметър между красивото село Мулдава, местностите "Ганева кория", "Чакъл тепе" и оттичащото се от язовира "Ана дере".

Според предварителен анализ, който съм направил и обсъждал с колеги планинари и колоездачи, тук има възможност за оформяне на зона с около 25-35 километра вело трасета с равнинно-полупланински профил, който е подходящ за всички възрасти.

ПРЕДСТАВЕНА ПУБЛИКАЦИЯ